PLOOM DESING COMPETITION

Ploom dává šanci mladým talentům zazářit na Milan Design Week

5.4.2024
Ploom se letos vydává na Milan Design Week nejen se svou limitovanou edicí přístroje Ploom X v zářivé červené barvě, jehož design navrhl francouzský designér Ora-ïto, ale prostřednictvím soutěže dal šanci zúčastnit se designového svátku i mladým umělcům.

Požitek ze zahřívaného tabáku i jedinečného designu

Filozofií Ploom není jen požitek z toho nejkvalitnějšího tabáku, ale i unikátní provedení samotného přístroje na zahřívání tabáku. Zážitek z tabáku a designu se tak snoubí v jedno. A podobná myšlenka se jako červená nit vinula i celou soutěží Ploom Design Competition, kterou Ploom vyhlásil v lednu tohoto roku.

…protože design nejsou jen návrhy pro průmyslovou výrobu, ale i emoce, jak říká jeden z finalistů soutěže Tomáš Kučera.

Ploom Design Competition zná své vítěze

Podmínky soutěže byly jasné, účastníci měli za úkol navrhnout umělecké dílo, které spadalo do kategorie móda a šperk nebo produktový design a neslo červenou barvu, stejně jako xtra Ploom X od Ora-ïto. Zajímavých a originálních návrhů přišla celá řada a vybrat z nich jen několik nebyl snadný úkol. 

V porotě zasedla šéfredaktorka Vogue CS Danica Kovářová, módní návrhář Jan Černý a umělec Maxim Havlíček. Kteří tvůrci míří na stupně vítězů?

TIP: O soutěži jste se mohli dočíst také přímo na Vogue anebo magazínu Czechdesign.

V kategorii móda a šperk se představí tvůrci:

Adéla Mitrengová čerpala inspiraci pro kabelku, kterou navrhla, z tvaru a vzhledu zařízení Ploom. Tvoří pod značkou Ademi a design je její vášní.   

Tereza Otáhalíková představila kolekci broží a pinů. Do své tvorby se snaží přenést kontrast mezi stereotypizovanou maskulinitou a křehkostí květů a rostlin.

Vojtěch Lopour je módní návrhář a designer. Do soutěže se přihlásil s bomberem, v jehož pojetí se odráží vášeň pro aerodynamické tvary a funkční prvky v módě. Design je pro něj symbióza a komunikace.

Kategorii produktového designu reprezentují:

Ondřej Čižmář, student brněnské FaVU, se při návrhu lustru inspiroval dílem Slovanské tance od Antonína Dvořáka. Zaměřil se na moment rozbití ticha.

Tomáš Kučera pracuje nejčastěji se sklem, i pro soutěž si vybral tento velmi specifický materiál. Stolky z jeho návrhu jsou inspirovány italským radikálním designem a tvorbou Eero Saarinera.

Karolína Jeřábková je absolventkou UPRUM a do soutěže se přihlásila s projektem vázy, který hledá rovnováhu mezi sklem a porcelánem. Inspirací jí byl člověk jako takový a jeho emoce. Design pro ni není jen otázkou krásy, ale především funkčnosti.

A vítězem se stává…

Vyhlášení těch nejlepších z obou kategorií proběhlo 26. 3. 2024 v pražském byznys klubu Opero. Kdo získal finanční odměnu a letenku do Milána, kde v rámci Ploom Red Experience svá díla představí? Vítěze už známe.

V kategorii móda a šperk zvítězila Tereza Otáhalíková se svou kolekcí pinů a broží. V kategorii produktového designu stanul na stupni vítězů Tomáš Kučera se svými skleněnými stolky.

Gratulujeme a děkujeme všem tvůrcům, kteří se do soutěže zapojili. Je fascinující sledovat, kam moderní design míří a kolik neotřelých nápadů přišlo. O to těžší byla volba. 

Objevte všechny články blogu

Nejnovější aktuality
Přístup na webové stránky a k výrobkům Ploom mají pouze stávající dospělí kuřáci. Výrobky Ploom nejsou pomůckou pro odvykání kouření a stejně jako všechny tabákové výrobky nejsou bez rizika.

Bylo vám již 18 let?

Ano