PRŮVODCE VAPOVÁNÍM PRO ZAČÁTEČNÍKY A DOSPĚLÉ KUŘÁKY

Průvodce vapováním pro začátečníky

1.6.2023
Dospělým kuřákům, kteří uvažují o přechodu na vapování, může připadat tato terminologie složitá, i když znají jednoduché výrazy, které se týkají kouření cigaret. Tento průvodce vapováním pro začátečníky poskytne veškeré informace, které potřebujete, abyste pochopili vše od terminologie vapování až po to, jak začít vapovat, jak vapovat a kolik to bude stát.

Úvod k alternativám

Myšlenka alternativ ke klasickým cigaretám není zdaleka nová a je starší, než si myslíte. První patentová přihláška na e-cigaretu nebo vapovací zařízení byla podána ve 30. letech 20. století. Trvalo ale dalších 70 let, než se objevilo první úspěšné vapovací zařízení. Čínský lékárník a vynálezce Hon Lik v roce 2003 představil výrobek, který poskytoval uživatelům nikotin.

Vývoj zahřívaných tabákových výrobků probíhal obdobně, nejstarší výrobky se dostaly na trh v 80. a 90. letech 20. století a po roce 2000 se nadále zdokonalovaly. V článku Historie zahřívaného tabáku se dozvíte, jak Ploom stál v čele inovací. 

E-cigareta, e-vapor nebo vape?

Někdy vás můžou pojmy, se kterými se setkáte na trhu s alternativami klasických cigaret, pořádně zmást. V první řadě je třeba si uvědomit, že všechny produkty e-vapor jsou ve skutečnosti e-cigarety neboli elektronické cigarety. Postupem času se jim začalo říkat zkráceně vape, protože produkují páru, která se inhaluje. Jejich používáním naopak nevzniká kouř jako u klasických cigaret.

Tato zařízení jsou na trhu již téměř dvacet let, a přestože mají různé tvary, velikosti a designové provedení – některá vypadají spíše jako cigarety a jiná ne – stále se jedná o zařízení fungující na stejném principu. Pracují s e-liquidem, který se po vložení zařízení do úst zahřívá a vytváří páru, jež uživatel vdechuje.

Krátký průvodce terminologií vapování

Stejně jako každá moderní technologie má i svět vapování svůj vlastní jazyk a obrovskou nabídku výrobků. Pokud vás zajímá, jak začít s vapováním, je dobré vědět, že vapování se dělí do tří základních kategorií:

 

  • Klasická e-cigareta je nejmenší a nejjednodušší vapovací zařízení určené k jednorázovému použití a následné likvidaci. 
  • POD vapování – zařízení, které obsahuje baterii a vyměnitelný POD pro průběžné používání..
  • BOX mod je známý pro svůj čtvercový tvar, jedná se o největší a nejvýkonnější dostupná vapovací zařízení, která jsou určena pro zkušenější vapery. Dodávají se s plnitelnou nádržkou a často s možností volby nastavení výkonu.

 

Ať už si vyberete jakýkoliv styl vapování, předplněná, vyměnitelná nebo plnitelná nádržka obsahuje kapalinu s přísadami, jako jsou rostlinný glycerin, propylenglykol, aroma a nikotin. Název kapaliny se liší značka od značky, ale nejčastěji se používá označení e-liquid.

Pára se vytváří v atomizéru, který obsahuje zdroj tepla a knot přenášející e-liquid. Při vdechování se e-liquid zahřívá a vytváří „kouřový“ oblak, který je dnes pro vapování tak typický.

Přehledný průvodce různými typy e-cigaret

E-cigarety neboli vape zařízení spadají do jedné ze šesti kategorií.

1. Jednorázové e-cigarety jsou jednodílná zařízení (baterie a e-tekutina dohromady), která po použití vyhodíte.

2. E-cigarety druhé generace jsou větší, méně podobné cigaretám a jsou vybaveny baterií, kterou můžete dobíjet pomocí kabelu USB. Obvykle také mají předvyplněnou náplň, kterou lze po vyčerpání/použití vyměnit.

3. Další kategorií tvoří e-cigarety označované jako vape pera. Jsou o něco větší než doutníky a největší rozdíly spočívají v tom, že stisknutím tlačítka uvolníte páru a doplníte ji naplněním nádržky s e-liquidem.

4. Setkat se můžete také s e-cigaretami známými jako vape pods. Jsou navrženy tak, aby se daly přenášet, a lze je doplňovat plněním nebo výměnou kazety/náplní/nádržkou s e-liquidem.

5. Dále následují vape mody nebo box mody. Ty bývají doménou zkušenějších uživatelů e-cigaret a poznáte je podle velikosti oblaku páry, který vytvářejí. Design je komplexní a přizpůsobitelný.

6. A konečně je tu kategorie e-cigaret označovaná jako tech mody. Jedná se o nejtechničtěji a nejvíce uživatelsky přizpůsobitelná zařízení, která mohou obsahovat různé typy vape cívek.

Výrobky jako Ploom X také produkují páru, kterou můžete vdechovat, ale používají moderní styl zahřívané tabákové náplně.

Tabákové náplně Camel vypadají důvěrně známě a jsou vyrobeny z papíru, filtru a tabáku.

Náplň se zahřívá (aniž by hořela) uvnitř zařízení Ploom X v unikátním kalíšku technologie HeatFlow a vytváří páru.

Co je třeba k vapování?

Vapování je jednoduché, stačí se jen rozhodnout, které zařízení a e-liquid vám bude nejlépe vyhovovat. 

Než však začnete, je dobré si uvědomit, že vapování není jako kouření cigaret. Do e-liquidu se přidává nikotin, a proto se dodává v různých intenzitách. V závislosti na tom, jaký typ kuřáka jste, si můžete vybrat výrobek a liquid podle kombinace preferencí chuti a intenzity nikotinu.

V článku o rozdílech mezi těmito dvěma alternativami cigaret se dozvíte více informací.

Kolik stojí vapování?

Další věc, o které je třeba přemýšlet, je, kolik stojí vapování. To je krátká otázka, ale odpověď na ni je dlouhá. Tedy pokud byste chtěli zjistit všechny možné kombinace vapovacích zařízení, z nichž většina má součástky, které je třeba pravidelně vyměňovat, a vapovací e-liquid.

Stejně jako u jiných výrobků pro kuřáky závisí i cena na způsobu používání.

Na webových stránkách Ploom je k dispozici praktický článek, pomocí které můžete rychle zjistit, kolik peněz používáním zařízení Ploom X a náplní Camel ušetříte. Pokud například v současné době platíte 140 Kč za krabičku a kouříte 10 cigaret denně, pak byste výměnou cigaret za Ploom X a náplně Camel ušetřili více než 7 000 Kč ročně.

Ať už vás ke změně kuřáckého návyku vede cokoliv, vždy je dobré vědět, že můžete experimentovat, aniž by vás to cokoliv stálo. Pokud jste připraveni vstoupit do světa zahřívaného tabáku, vyzkoušejte Ploom X.

Spustit video

Objevte všechny články blogu

Nejnovější aktuality
Přístup na webové stránky a k výrobkům Ploom mají pouze stávající dospělí kuřáci. Výrobky Ploom nejsou pomůckou pro odvykání kouření a stejně jako všechny tabákové výrobky nejsou bez rizika.

Bylo vám již 18 let?

Ano