JAK OSLAVIT VALENTÝN STYLOVĚ?

Oslavte s námi svatého Valentýna - svátek s dlouhou tradicí a mnoha tajemstvími

2.2.2024
Kdy je v kalendáři svátek svatého Valentýna, ví dnes snad každý. A i když u dne 14. února bývá obvykle láskyplné srdíčko či květina, svátek patrona včelařů i zamilovaných v sobě skrývá mnohem víc. Navíc nás může v mnohém překvapit. Víte, kdo sv. Valentýn byl? Kde se jeho svátek vzal? A jaké dárky k Valentýnu tradičně patří? Začtěte se do valentýnského příběhu a sdílejte s námi jeho tajemství.

Kdo byl svatý Valentýn?

Valentýn nebyl jen jeden. Ve valentýnské legendě se nejspíše prolínají životní příběhy dvou světců, dvou svatých Valentýnů. Jeden — biskup z Terni — přišel ve 3. století o hlavu proto, že navzdory zákazu manželství vydanému císařem Markem Aureliem Claudiem nadále zamilované páry oddával a muže navíc nabádal, aby nechodili válčit, druhému se staly osudným jeho léčitelské a terapeutické schopnosti, které hraničily se zázraky.

Svátek svatého Valentýna navíc svým způsobem navazuje i na únorové římské „luperkálie“ slavené kdysi ve stejném termínu a spojované s očistou a zdárným vstupem do nového roku. Jako svátek zamilovaných se pak 14. únor začal prosazovat během středověku, zhruba od 14. století, zejména jako jeden z projevů tzv. galantní lásky.

Svátek všech zamilovaných

Na valentýnskou tradici bychom tedy rozhodně neměli nahlížet jako na ryze moderní, z americké kultury importovaný novodobý svátek, který je snad naší kultuře cizí. Květiny, které tvoří nedílnou součást vyznání lásky například přímo odkazují na květinové dary, jimiž jeden ze svatých Valentýnů obdarovával oddávané páry.

Mnohasetletou tradici má navíc i zvyk posílat těm, které máme rádi, milostné anonymní dopisy s valentýnským oslovením — ostatně už počátkem 19. století doručila pošta jen na Britských ostrovech přes 60 tisíc zamilovaných psaníček. Dnes valentýnská přání sice putují především v digitální podobě, ale stále v nich můžeme číst: „Moje milá Valentýnko, můj milý Valentýne..."

Jedná se zkrátka a dobře o tradiční evropský svátek, a to navzdory tomu, že do českého prostředí se nám Valentýn „vrátil" oklikou přes globalizovaný a amerikanizovaný západ až po roce 1989. Rychle a rádi jsme si ale zvykli a k tradičnímu prvomájovému „lásky času“ ochotně přibrali i únorového Valentýna.

Jak oslavit Valentýn? Klidně i trochu jinak!

Potěšit na Valentýna ty, které máme rádi, patří k dobrým mravům a bontonu. A není ani tak podstatné, zda už to bude květinou, čokoládou či tradičním valentýnským psaníčkem. Ale co kdybyste to letos zkusili jinak — třeba se speciální dárkovou sadou z Xtra „valentýnské edice“ Ploom?

Během února můžete za výhodnou cenu pořídit valentýnskou sadu, která obsahuje: moderně designové zařízení na zahřívaný tabák Ploom X, čtyři krabičky tabákových Camel náplní a navíc i jeden elegantní zadní kryt ve stylovém textilním provedení.

Sdílejte jedinečné okamžiky

A protože valentýnský svátek je také příležitostí k rozjímání nad mezilidskými vztahy, můžete se s Ploomem zapojit i do soutěže o ceny spojené s inspirativním projektem Terapie sdílením, pod nímž je podepsána vizuální umělkyně, herečka a kurátorka projektu Ester Geislerová, která v roce 2019 přizvala ke spolupráci párového terapeuta a psychoterapeuta Honzu Vojtka, aby společně uvedli přednášku Terapie sdílením LIVE a následně Terapie sdílením RESET: zábavné přednášky o vztazích, komunikaci a sociálních sítíchVýherci se mohou těšit na možnost zúčastnit se osobně natáčení jednoho z dílů jejich podcastu, společně s tvůrci nebo na měsíc VIP předplatné podcastu Terapie sdílením.

A pokud si na e-shopu objednáte valentýnskou edici Ploom, automaticky se zařadíte i do slosování o hravé ponožky Terapie sdílením. Budete jedním z 250 šťastlivců?

Jak známo, sdílení starostí i radostí v životě pomáhá ke spokojenějšímu životu. Ovšem někdy neuškodí ani udělat (si) radost sami sobě — proč si tedy nepořídit eXkluzivní valentýnskou sadu Ploom jen tak pro sebe? A k tomu si pustit fajn podcast…

Objevte všechny články blogu

Nejnovější aktuality
Přístup na webové stránky a k výrobkům Ploom mají pouze stávající dospělí kuřáci. Výrobky Ploom nejsou pomůckou pro odvykání kouření a stejně jako všechny tabákové výrobky nejsou bez rizika.

Bylo vám již 18 let?

Ano