JAKÝ JE PŮVOD TABÁKU PRO ZAŘÍZENÍ PLOOM X?

Odkud pochází prémiový tabák do Ploom X a jak se pěstuje?

27.10.2023

Na světě existuje více než 70 variant tabáku, respektive variací rostliny Nicotiana tabacum (tabák virginský). Tato rostlina z čeledi lilkovitých je charakteristická jednoduchými oválnými listy, silnými chlupatými stonky a velkými trsy květů – od červených a růžových až po krémové a bílé. Jsou to právě listy, které při prvním sběru a sušení vydávají intenzivní, sladkou a zemitou vůni, a z kterých se vyrábí cigarety, doutníky i tabákové náplně. 

Věděli jste, že…
… tabákové listy jsou při sklizni obrovské a mohou dosahovat délky až jednoho metru a šířky 50 cm?

Tabák je plodina původem z Ameriky, které se nejlépe daří v úrodné půdě a na přímém slunci. I přes svůj tropický původ se dnes ale tabák pěstuje po celém světě – od Norska až po Austrálii.

Odkud pocházejí tabákové listy?

Předpokládá se, že tabákové listy se začaly kouřit před více než 12 300 lety v oblastech, ve kterých jsou tabákové rostliny původní, například na jihozápadě Severní Ameriky, v Mexiku a v některých částech Jižní Ameriky.

Odtud je první mořeplavci přepravili do celého světa. Tabák se tak na počátku 15. století dostal díky španělským dobyvatelům do Evropy a zásluhou portugalských mořeplavců do Japonska. V 17. století rozšířili tabák indonéští rybáři do Austrálie a postupně doputoval také do Číny a Indie, ze kterých jsou dnes velcí producenti tabáku a tabákových výrobků. Díky mořeplavcům se tak dnes tabák pěstuje ve více než 100 zemích světa. 

Jak dlouho trvá, než se tabák sklidí?

Vegetační doba tabáku je překvapivě krátká. Pro výrobu tabákových náplní Camel se sazenice tabáku pěstují 60 dní, poté následuje jejich výsadba o dva až čtyři měsíce později se sklízí dozrálé listy. Tehdy plodiny usušíme, zabalíme a bezpečně necháme zrát v našem skladu po dobu několika měsíců až let.

Dbáme na kvalitu i udržitelnost

Pěstování tabáku od semínka až po jeho zpracování do náplně pro zahřívače tabáku je proces, který vyžaduje zručnost a péči. Značka Camel se zavázala dodržovat nejvyšší standardy v oblasti péče o zaměstnance a planetu, proto naši dodavatelé tabákových listů pěstují tabák udržitelným způsobem. Znamená to, že:

 

  • Polovinu tabákových listů odebíráme přímo od smluvních pěstitelů.
  • Naše sazenice tabáku se před výsadbou pěstují 60 dní ve skleníku nebo na otevřeném poli.
  • Sklízíme pouze zralé listy, které ve správné chvíli sbíráme ručně nebo strojově.
  • Naši nákupčí díky svým zkušenostem nakupují pouze prvotřídní listy tabáku. 

Druhy tabáku pro zařízení Ploom X

Zařízení Ploom spolu s náplněmi Camel přináší zcela nový zážitek z tabáku. Abychom nabídli směs, která přináší bohatou tabákovou chuť od prvního až do posledního potáhnutí, vybíráme tabák z více než 30 zemí světa. Tmavé tabákové listy z Afriky sušené nad ohněm jsou například vyhledávány pro svou oříškovou chuť. Oproti tomu středomořské odrůdy nabízejí jemné kořeněné, dřevité a sladkokyselé tóny a asijské tabákové listy sušené v dýmu zase kořeněné, krémové a lehce dřevité tóny.

Tabákové výrobky Camel obsahují pouze ty nejkvalitnější tabákové listy, díky kterým jsme vytvořili naši nezaměnitelnou řadu tabákových náplní. Vybrat si můžete od jemných a hladkých až po bohaté a intenzivní tabákové příchutě, takže snadno najdete takovou, která vám bude nejvíce vyhovovat. Do náplní používáme směs tří druhů tabáku. Každý se suší jinak a průběžně z něj odebíráme vzorky, abychom zajistili konzistentní kvalitu a chuť.

 

  • Virginia – odrůda tabáku sušená horkým vzduchem, pro kterou jsou typické světlé listy.
  • Burley – odrůda sušená lehce na vzduchu, která má nižší obsah cukru než některé jiné odrůdy.
  • Oriental – na slunci sušený a vysoce aromatický tabák s malými listy.

Používání tabáku v zařízení Ploom X

Zařízení Ploom X využívá unikátní technologii HeatFlow, která tabákové náplně Camel jemně zahřívá. Díky tomu se nespalují jako cigarety, a proto nevzniká kouř, popel ani nepříjemný zápach hořícího tabáku.*

Naše tabákové náplně Camel sice na první pohled vypadají jako cigarety, ale zásadně se od nich liší. Obsahují exkluzivní směs ActivBlend, kterou jsme vytvořili speciálně pro zahřívač tabáku Ploom X. Nejkvalitnější části tabákových listů řežeme způsobem OptiCut tak, abychom vytvořili vrstvu tabáku, která je ideální pro co nejefektivnější zahřívání. Díky tomu si můžete vychutnat bohatou a autentickou chuť tabáku. 

Co je to bezdýmný tabák?

Historie zahřívaného tabáku je v kontextu tisícileté historie využívání tabákových listů poměrně krátká. Jedná se však o zásadní inovaci ve světě tabákových výrobků, která se stala vyhledávanou alternativou ke klasickým cigaretám.

U Ploom X méně znamená více – nabízí požitek ze zahřívaného tabáku s průměrným snížením obsahu 9 toxických látek o 90–95 %.** Díky tomu se nespalují jako cigarety, a proto nevzniká kouř, popel ani nepříjemný zápach hořícího tabáku.**

Ploom X také prokazatelně zanechává méně viditelných skvrn na zubech*** a méně zápachu na oblečení, ve vlasech a v dechu.* To znamená, že až příště například pojedete do práce autem s kolegy nebo si na terase své oblíbené restaurace sednete s přáteli k šálku dobré kávy, můžete si užívat svůj oblíbený tabákový rituál, aniž byste je obtěžovali.

Ostatně není nic jednoduššího než zahřívaný tabák vyzkoušet. S naší výhodnou startovací sadou získáte nejen zahřívač tabáku Ploom X, ale také Camel náplně za výhodnou cenu, které si můžete libovolně nakombinovat. Která se stane vaší oblíbenou?

Spustit video

* Na základě senzorických testů porovnávajících intenzitu zápachu cigaretového kouře a páry z reprezentativního vzorku zahřívaných tabákových náplní Ploom X.

** Na základě dostupných strojově měřených údajů porovnávajících 9 škodlivých složek, které WHO doporučuje snížit v cigaretovém kouři, naměřených v kouři standardní referenční cigarety (1R6F) a v páře z Ploom X.

*** Na základě porovnání barvy zubů hovězího dobytka vystaveného cigaretovému kouři a výparům z reprezentativního vzorku zahřívaných tabákových náplní Ploom X.

Objevte všechny články blogu

Nejnovější aktuality
Přístup na webové stránky a k výrobkům Ploom mají pouze stávající dospělí kuřáci. Výrobky Ploom nejsou pomůckou pro odvykání kouření a stejně jako všechny tabákové výrobky nejsou bez rizika.

Bylo vám již 18 let?

Ano