PŘÍBĚHY UŽIVATELŮ ZAHŘÍVANÉHO TABÁKU 

Příběh kuřáka - kudy vede cesta k zahřívanému tabáku?

23.2.2024
Na počátku byla cigareta. A zrodil se kuřák. Cesty tabáku jsou ale nevyzpytatelné a mnozí kuřáci postupem času přešli na stranu moderní tabákové alternativy. Co je k jejich rozhodnutí zapojit se do rostoucí komunity uživatelů přístrojů na zahřívání tabáku přivedlo? A jak se ve svém novém světě cítí? Vyzpovídali jsme několik z nich a přinášíme jejich příběhy.

Od zapálené cigarety k zahřívanému tabáku

Mnozí kuřáci našli cestu k cigaretám již v poměrně raném věku a svůj život si bez cigarety snad ani nedokázali představit. A přesto se zpravidla shodnou na tom, že přechod na zahřívaný tabák nebyl nijak komplikovaný a svého rozhodnutí nelitují — výhody nové životního stylu totiž jednoznačně převládly.

Kouřím již dvacet let a po elektronických cigaretách jsem sáhnul hlavně z důvodu, abych se zbavil nepřijemného zápachu,“ začíná pivovarský sládek Lukáš (27) a upřímně dodává: „Ze začátku mi zahřívaný tabák příliš nezachutnal, ale už po dost krátké době jsem si na jeho chuť zvyknul a nedám na něj dopustit!“ Jeho zkušenost potvrzuje i někdejší dlouholetá kuřačka Karolína (47): „Byl to prvně trochu divný pocit, nebyl to ten klasický rituál — kafe a cigárko —, ale našla jsem si k němu cestu a rituál nahradily jiné, voňavější.“ Podobně své prvotní pocity popisuje také — dnes už bývalá kuřačka — Jana (56): „Ta chuť je samozřejmě jiná, ale ve finále ji mám radši. Zároveň je fajn, že si okolí nestěžuje na zápach.“ 

Tabák bez kouře a bez zápachu

Právě absence nepříjemného zápachu, který je neoddělitelně spjat s klasickými cigaretami, se v odpovědích našich respondentů objevovala velmi často. Jana si například pochvaluje, že si může v klidu vychutnat kávu s kamarádkami a žádné z nich přitom nevadí, že jim „kouří pod nos“. Karolína zase u moderní tabákové technologie navíc oceňuje i skutečnost, že některé restaurace používání zahřívaného tabáku povolují, takže může se svým přístrojem Ploom X zůstat uvnitř. Oba tyto důvody potvrzuje i Lukáš, podle něhož jsou hlavní výhody jasné: „Možnost užívání přístroje uvnitř a zbavení se kouřového zápachu. Navíc jsem i lehce omezil počet a mám pocit, že se mi lépe dýchá, takže paráda.“ Richard (35) to výstižně shrnul v několika málo slovech: „Nesmrdí, nekouří a navíc se cítím lépe.“

Sofistikovaná technologie sluší modernímu životnímu stylu

Nemalou roli při rozhodování o změně tabákového stylu sehrály rovněž pokročilé technologie a působivý design, jenž z přístroje na zahřívání tabáku Ploom X dělají módní doplněk moderní doby: „Líbí se mi i samotný design přístroje, je to celkem stylovka,“ konstatuje s potěšením Jana.

Podobně jako Jana i Karolína si moderní přístroj rychle oblíbila: „Občas sice je třeba přístroj dobíjet a čistit ho, což o klasické cigaretě říct nemůžete, ale jako nevýhodu to určitě nevnímám. A i když jsem původně neměla žádný konkrétní cíl, proč jsem se rozhodla Ploom vyzkoušet, stále ho používám a jsem spokojená.“

Podobně jako David (33), který Ploomu zůstává věrný, i když poznamenává, že ne všude jsou k dostání náplně. A tak například před dovolenou musí myslet na jejich doplnění.

 

Co člověk, to příběh. Jaký bude ten váš? Jakou cestu k zahřívanému tabáku si vyberete?

Objevte všechny články blogu

Nejnovější aktuality
Přístup na webové stránky a k výrobkům Ploom mají pouze stávající dospělí kuřáci. Výrobky Ploom nejsou pomůckou pro odvykání kouření a stejně jako všechny tabákové výrobky nejsou bez rizika.

Bylo vám již 18 let?

Ano