PLOOM NA CESTÁCH

S Ploom kolem světa: Jak si užít zahřívaný tabák bez zbytečných starostí?

19.6.2024
Chystáte se na cesty a přemýšlíte, zda si sbalit i svůj oblíbený Ploom? Přístroj na zahřívaný tabák se stal věrným společníkem mnoha kuřáků, kteří oceňují možnost dopřát si svou dávku nikotinu bez zápachu a popela. Ale pozor, ne všude je vítaný. Poradíme vám, jak cestovat se zahřívačem tabáku a užít si dovolenou bez starostí.

Když poletíte letadlem

Chcete si vzít Ploom do letadla? Pak byste měli vědět, že je nutné ho přepravovat pouze v příručním zavazadle. Stejně jako ostatní elektronická zařízení s baterií totiž představuje potenciální bezpečnostní riziko. V odbaveném zavazadle by mohlo dojít k jeho poškození nebo dokonce ke vznícení.

Myslete také na to, že kouření v letadle je přísně zakázané, a to včetně používání elektronických cigaret a zahřívaného tabáku. Ploom tedy můžete mít u sebe, ale rozhodně ho během letu nepoužívejte. Mohlo by vás to přijít draho – pokuty nepředstavují zrovna zanedbatelnou částku.

Pozor dejte i na množství cigaret a náplní, které si s sebou do letadla berete. Co se týče klasických cigaret, při letu v rámci EU můžete převážet až 800 kusů, mimo EU pak pouze 200 kusů.

A jak je to se zahřívaným tabákem a náplněmi Camel? V rámci EU si lze sebou zabalit až 250 gramů zahřívaných tabákových výrobků. Pokud je v jedné krabičce 6 gramů tabáku, můžete si tak sebou vzít až 4 kartony náplní.

Pokud cestujete mimo země EU, vždy si raději předem ověřte, jaké množství zahřívaných tabákových výrobků lze dovézt. Aby vás u kontroly nečekalo nemilé překvapení. Protože každá země má jiná pravidla pro dovoz tabáku.

K Ploomu nezapomeňte přibalit i nabíječku (adaptér a kabel). Tu můžete mít také v příručním zavazadle, ale pro jistotu ji vyndejte z pouzdra a uložte zvlášť. Při bezpečnostní kontrole si tak ušetříte práci.

TIP: Přemýšlíte, kolik náplní si zabalit? Jistě vás potěší, že v některých zemích si náplně pro Ploom můžete dokoupit a nemusíte se obávat, že vám nevydrží celý pobyt. Ne ve všech destinacích je to ale možné. V těchto případech si sebou raději vezměte dostatečnou zásobu.

Podívejte se, v jakých zemích je Ploom běžně k dostání:

Evropa
Itálie Řecko
Litva Slovensko
Lotyšsko Slovinsko
Maďarsko Španělsko
Německo Švýcarsko
Polsko Ukrajina
Portugalsko Velká Británie
Rumunsko  
Asie
Japonsko Kazachstán

Cestujeme vlakem a autobusem

Cestování vlakem a autobusem je v mnoha ohledech přísnější než létání. Zákaz kouření se totiž obvykle vztahuje nejen na samotný dopravní prostředek, ale i na nádraží, zastávky a jejich okolí. Platí to i pro elektronické cigarety a zahřívaný tabák.

Používat e-cigaretu nebo Ploom tak není v těchto prostorách vhodné. V některých zemích za to dokonce hrozí i tučná pokuta. Jestli nechcete riskovat problémy, radši si cigaretu odpusťte a počkejte na vhodnější místo.

Na delších cestách naštěstí bývají častější přestávky. Během nich si můžete najít klidné místo dál od ostatních cestujících a svou dávku nikotinu si užít tam. Vždy si ale ověřte, zda to není proti pravidlům v dané zemi, kterou třeba jen projíždíte.

Konkrétní pravidla se v jednotlivých zemích a dopravních společnostech můžou lišit. Před cestou si proto raději nastudujte aktuální podmínky přepravy na stránkách dopravce.

Když využíváte městskou hromadnou dopravu

Stejná pravidla jako ve vlacích a autobusech obvykle platí i v prostředcích městské hromadné dopravy (metro, tramvaje, autobusy apod.). Kouření je zakázané nejen ve vozech, ale také v jejich blízkosti, na zastávkách a v podchodech, opět pod pohrůžkou mnohdy dost vysoké pokuty.

Co země, to jiná pravidla pro zahřívaný tabák!

Obecně platí, že zahřívaný tabák je nejlepší kouřit tam, kde je to výslovně povoleno. V řadě zemí se na něj totiž vztahují stejné zákazy jako na klasické cigarety.

Pokud jste kuřák, je dobré si předem zjistit, jaká pravidla platí v zemi, do které cestujete. Například v některých státech USA jsou e-cigarety a zahřívaný tabák zcela zakázané. Jinde je sice mít můžete, ale nesmíte je používat na veřejných místech.

TIP: Smokefree mapy pro USA

V barech a restauracích záleží na konkrétním podniku. Vždy je lepší se obsluhy zeptat, zda je používání přístroje na zahřívaný tabák povoleno. Mnohdy to není problém, protože zahřívaný tabák nevytváří kouř a zápach jako klasické cigarety. Buďte ale připraveni, že ne všude vám vyhoví.

Pokud chcete mít jistotu, vyhledejte kuřácké prostory. Ty bývají vyhrazené speciálně pro kuřáky a zahřívaný tabák je v nich obvykle tolerován. V některých zemích ale najdete i podniky a místa, kde je povolený pouze zahřívaný tabák, a nikoliv klasické cigarety. Taková zařízení pak poznáte podle speciálního označení.

Pozor, zákaz či nebo omezení používání zařízení na zahřívaný tabák se může týkat i míst, kde by vás to třeba ani nenapadlo. Například veřejných pláží či v parků.

Úplný zákaz zahřívaného tabáku platí například v Austrálii, Singapuru, Thajsku nebo Brazílii. Připravte se na to, že tady Ploom nejen nesmíte používat, ale ani převážet či prodávat. 

TIP: V Evropě vám poradí mapa bez kouře

V roce 2009 vznikla takzvaná Smokefree Map. Celkem 37 evropských zemí zavedlo určitou formu zákazu vapingu a 23 zemí přistoupilo k zákazu elektronických cigaret na konkrétních místech. V mapě se pak můžete podívat, jaké zákazy platí v zemi, do které máte namířeno.

S trochou ohleduplnosti a znalostí místních pravidel si Ploom můžete dopřát téměř kdykoliv a kdekoliv. Užijte si nejen dovolenou, ale i svou oblíbenou náplň Camel bez zbytečných starostí.

Objevte všechny články blogu

Nejnovější aktuality
Přístup na webové stránky a k výrobkům Ploom mají pouze stávající dospělí kuřáci. Výrobky Ploom nejsou pomůckou pro odvykání kouření a stejně jako všechny tabákové výrobky nejsou bez rizika.

Bylo vám již 18 let?

Ano